снимка pixabayСпрете да ни разигравате! Към това призоваха търговците, след като

...
снимка pixabayСпрете да ни разигравате! Към това призоваха търговците, след като
Коментари Харесай

Търговците за мерките: Спрете да ни разигравате

снимка pixabay

Спрете да ни разигравате! Към това приканиха търговците, откакто за часове политиката на ограниченията се обърна в границите на двата полюса. Това декларират от Българската ритейл асоциация (БРА) във връзка издаденото през вчерашния ден напътствие на Министъра на стопанската система за отварянето на нехранителните магазини и анулацията на същото това напътствие часове по-късно от министър-председателя Бойко Борисов. По-рано през днешния ден те изпратиха следващо отворено писмо към премиера Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на стопанската система Лъчезар Борисов, съобщи.

Три дни след затварянето си, през вчерашния ден по обед нехранителните магазини отвориха на лимитирана комерсиална повърхност до 300 кв. м според „ напътствието “ на Министъра на стопанската система Лъчезар Борисов. Търговските обекти с вход откъм улица или паркинг имаха зелена светлина да преорганизират активността си. Няколко часа по-късно обаче министър председателят Бойко Борисов анулира напътствието на министъра на стопанската система и разпореди на магазините за нехранителни артикули с повърхност над 300 кв. м да затворят. Един от претекстовете му беше „ равнопоставеност на браншовете “.

„ Първо трябваше да организираме активността си съгласно напътствията на Министъра на стопанската система. Върнахме хората на работните им места. Координирахме процеса с Инспекция по труда. Преговаряхме с наемодатели, организирахме комерсиалните си площи. Следобед трябваше да разбираем на клиенти, снабдители и сътрудници, че затваряме. И да върнем хората по домовете им “, споделят от БРА.

БРА излиза и с ново предложение по отношение на активността си в опит да спасят своя бизнес. Вместо досегашното предписание за 1 човек на 3 кв.м., да се вкара нов стандарт – най-много 1 човек, в това число клиенти и личен състав, на 8 кв.м. Това ще ограничи скупчването на хора в магазините, търговците няма да спрат да работят и оборотите им няма да са по този начин фрапантно наранени, както сега, в хазната ще има повече приходи по Данък добавена стойност и по-малко нужда от държавна поддръжка, споделят от БРА.

От БРА показват, че с новото предложение в един магазин от 30 кв.м. ще има единствено по трима индивида, а в един магазин от 1500 кв.м. – до 187 индивида. Правилото би трябвало да важи за всички, безапелационни са от БРА – за дребни, огромни, хранителни или нехранителни магазини, в или отвън търговски център. БРА моли за отваряне на всички магазини при еднообразно ограничаване за всеки ритейлър.

В отвореното си писмо БРА разяснява, че новата мярка ще разреши на търговците да работят при този режим даже 3 месеца, вместо да отварят и затварят в границите на броени часове в един и същи ден.

Сектор търговия на дребно обезпечава прехраната на близо 300 000 души в страната, както и огромна част от приходите на страната във тип на налози и осигуровки, напомнят от асоциацията. Търговците на дребно не са престанали да внасят налози и осигуровки във хазната макар измененията в решенията, напътствията и заповедите на държавното управление, които се сменят към този момент в границите на броени часове, споделят още от БРА.

Публикуваме и цялото писмо на Българската ритейл асоциация без редакции:

" По мотив издаденото през вчерашния ден, 25.03.2021г. напътствие на Министъра на стопанската система за отварянето на нехранителните магазини на до 300 кв. м комерсиална повърхност и анулацията на същото това напътствие часове по-късно от Министър-председателя, оповестяваме, че всички наши членове реагираха извънредно остро! Решения и заповеди се издават и анулират в границите на часове; магазини се отварят и затварят към този момент в един и същи ден!

Първо трябваше да организираме активността си съгласно напътствията на Министъра на стопанската система. Върнахме хората на работните им места. Координирахме процеса с Инспекция по труда. Преговаряхме с наемодатели, организирахме комерсиалните си площи. Следобед трябваше да разбираем на клиенти, снабдители и сътрудници, че затваряме. И да върнем хората по домовете им.

В следващ обезверен опит да спасим бизнеса си или най-малко това, което е останало от него, ние, членовете на БРА излизаме с ново предложение. Всички магазини да отворят още веднъж, като вместо досегашното предписание за 1 човек на 3 кв.м., да се вкара нов стандарт – най-много 1 човек/вкл. клиенти и персонал/ на 8 кв.м. Това ще ограничи скупчването на хора в магазините, търговците няма да спрат да работят и оборотите им няма да са по този начин фрапантно наранени, както сега, в хазната ще има повече приходи по Данък добавена стойност и по-малко нужда от държавна поддръжка. Това би подсигурило и равнопоставеност вътре в браншовете, тъй като правилото за ограничаване от 300 кв.м може да се назова даже дискриминативно по отношение на представители от един и същи отрасъл, само че различаващи се по площи.

При затваряне на моловете и комерсиалните центрове, клиентите се концентрираха в другите по-малки магазини. Досегашното предписание за 1 човек на 3 кв.м., изключително в по-малките магазини, не разрешава да се съблюдава добра отдалеченост. С новото предложение на БРА в един магазин от 30 кв.м. ще има единствено по трима индивида, а в един магазин от 1500 кв.м. – до 187 индивида. Правилото би трябвало да важи за всички – дребни, огромни, хранителни или нехранителни магазини, в или отвън търговски център, ето за какво, молим за отваряне на всички магазини при еднообразно ограничаване за всеки ритейлър. Тази нова мярка ще ни разреши да работим при този режим даже 3 месеца още, вместо да отваряме и затваряме в границите на броени часове в един и същи ден. Напомняме, че бранш търговия на дребно обезпечава прехраната на близо 300 000 души в страната, както и огромна част от приходите на страната във тип на налози и осигуровки, като не сме престанали да внасяме налози и осигуровки в хазната и до през днешния ден. Силно се надяваме препоръчаната от нас промяна на ограниченията, да бъде взета под внимание ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР